En restaurang i fyra kapitel

Efter succén med Pharmarium, som öppnades sommaren 2013 och vann DN Gulddraken 2015, blev den naturliga följden en förlängning av verksamheten. Vi flyttade in till grannlokalen bredvid - En ny restaurang öppnades på samma plats där det drivits krog sen väldigt länge tillbaka.
Namnet Ebenist kommer just från franskans  ébéniste - finsnickaren. I våra lokaler hystes nämligen en gång för längesedan under 1700-talet en möbelverkstad och butik i regi av Carl Adolph Grevesmühl. Han var snickaren som bedrev den mest framgångsrika workshopen på Stortorget under sin tid. Det var även han som lät mura in den berömda kanonkulan på hörnet Stortorget/Skomakargatan. Ebenists moderna tolkning av den miljön förverkligades i samarbete med arkitektbyrån Stylt Trampoli och Johan Argus Design.
I hantverkets tecken och som metafor beskriver det vår filosofi kring matlagning, dryck och service. Matlagningen varieras i säsongsbetonad kreativitet som använder sig av många lokala och nationella råvaror med en ren och tydlig smakbild. Köksmästaren Mathias Brogie leder teamet i köket där modern svensk traditionell mat möter internationell och kontinental kärlek.
Vinkällaren är byggd i  ’Gamla stansk’ stil och gästar ett brett utbud av den gamla och nya världens viner. I kombination med en avslappnad approach och bra priser gör vi goda viner tillgängliga för alla.  Det ska inte vara komplicerat att dricka ett gott vin när det finns pärlor för alla typer.
Precis som på Pharmarium blandas drinkar och cocktails i en helt egen stil med fokus mot det expermintella. Nyfikenheten driver baren framåt och resulterar i udda men magiska smakkombinationer.  Svensk sprit och likör har sin givna platser och serveras både i drinkformat och på klassiskt vis.  
Stortorget i sig var en plats för handel fram till slutet av 1700-talet. Det inspirerade oss till en spin-off med att även ha Stockholms första ”Bartender’s Second Hand Shop”. Vi saluför verktyg, glas, böcker, skedar, flaskor, tavlor, och diverse kuriosa i vår entrébutik. Tycker du om glaset du dricker din Manhattan i så kan du även köpa det. Vi vill låta snickaren och verkstaden symbolisera vårt hantverk i köket, baren och vinkällaren. Ebenist är en mötesplats med god mat och dryck för alla. En modern tolkning av det som en gång fanns här.